Pro Vértes Közalapítvány


Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány


A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány megalakulásakor kitűzött legfontosabb céljaink, a célok elérése érdekében megkezdett munkáink, valamint a már elért eredményeink rövid ismertetésén keresztül kívánunk átfogó képet nyújtani az ország szívében található Vértes hegység és térsége természeti és kulturális értékeinek védelmében tett tevékenységünkről.

A Közalapítvány jogelődje, a Pro Vértes Természetvédelmi Alapítvány 1991-ben jött létre a Vértesben és környékén jelentkező természetvédelmi feladatok non-profit keretek között történő megoldására. 1994-ben alakult át közalapítvánnyá, 1998 óta pedig kiemelten közhasznú szervezetként működik. Legfőbb célkitűzésünk a megalakuláskor az volt, hogy a rendszerváltással szükségszerűen együtt járó privatizáció veszélyeiből, jogszabályi hiányosságaiból adódó természetvédelmi és kulturálisörökség-védelmi problémákat az állami, önkormányzati és civil feladatok összehangolásával, a helyi társadalom bevonásával oldjuk meg. A sikeres, és egyre biztosabb alapokon nyugvó működésünk eredményeként tevékenységeink köre az elmúlt évek során kiszélesedett, és az alábbi programokat indítottuk útjára és folytatjuk mind a mai napig: természetvédelmi kezelés; természetgazdálkodás; oktatás, szemléletformálás, ökoturizmus; műemlékvédelem; a Vértesi Natúrpark üzemeltetése.

Az Alapítvány létrehozásakor nem gondoltuk, hogy a természeti értékek megóvásáért útjára indított közcélú szervezet célkitűzései és tevékenysége mára a Vértes térségének egyik fő fejlesztési iránya lesz, mely szervezeti kereteket is kap az ország első natúrparkjának megalakításával. Reméljük, hogy elképzeléseink valóra válásával, a védett területek megóvásával és újszerű működtetésével sokan szereznek szép és tartós élményeket környékünkön, az itt élők számára pedig egyre bővülő, hosszú távú megélhetést nyújt a Vértes környékének gazdag természeti környezete.

Parlagi sas - Aquila heliaca

»