Pro Vértes Közalapítvány/Oktatás, szemléletformálás, ökoturizmus


Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány

Oktatás, szemléletformálás, ökoturizmus

A természetvédelmi, természetgazdálkodási, kutatási ágazatokban szerzett tapasztalatok, eredmények az oktatási, ismeretterjesztési, ökoturisztikai ágazatban válnak igazán közkinccsé. A Közalapítvány megalakítása óta ez az az ágazat, ahol a közcélú tevékenység során szerzett ismereteknek az összegzése, átadása, és továbbítása történik a társadalom, a jövő nemzedék számára. Oktatási tevékenységünket abban a reményben végezzük töretlen lelkesedéssel, hogy az általunk közvetített szemlélet a felnövő generációkban gyökeres, környezetük védelme irányába ható szemléletváltást fog eredményezni. Tapasztalataink azt mutatják, hogy évről-évre egyre nagyobb igény mutatkozik az oktatási intézmények részéről kihelyezett tanórák, osztálykirándulások, erdei iskolák, táborok keretében szervezett múzeumlátogatásokra, előadásokra, a gyermekek részéről aktív szerepvállalást követelő terepi foglalkozásokra, kirándulásokra. Évről évre egyre több szakdolgozat készül munkatársaink segítségével és nyáron számos főiskolás egyetemista tölti itt szakmai gyakorlatát. A Geszner-ház és tanösvényeink kínálata eddig csak egy napos programok szervezését tette lehetővé az iskolások számára, de 2008-tól megnyitottuk a Boglártanya erdei iskolánkat, ahol már szálláslehetőséggel, több napos bentlakásos programok, nyári táborok szervezése is lehetővé vált.

Az ismeretterjesztési tevékenységünk sikerének érdekében:

 • 1996-ban megjelentettük a Vértes térségéről szóló monográfiát „Egy cseppnyi Magyarország” címmel;Az "Egy cseppnyi Magyarország" című könyv borítója
 • 1997 óta minden évben megrendezzük a csákvári iskolával közösen a Madarak és Fák Napjához kapcsolódó, tantervbe épített előadásokkal, terepbejárással fűszerezett vetélkedősorozatot;
 • minden évben több madárgyűrűző, -kutató tábort szervezünk
 • 2000-ben létrehoztuk a Vértes Természettudományi Kiállítást a csákvári Geszner-házban, amelyet folyamatosan bővítünk
 • 2001-ben kiadtuk Szabó László Vilmosnak a Zámolyi-medencében végzett madártani kutatásainak gyűjteményét kiegészítve saját tapasztalatainkkal „A Csákvári-rét rejtélyes madarai” címmel;
 • 2001-ben kiépítettük a Vidrafű tanösvényt a Csíkvarsai-réten;
 • 2006-ban erdei iskola bázishely céljára megvásároltunk egy épületet Vértesbogláron, melyet felújítva 2008-ban adtunk át a nagyközönségnek.

 
Vértes hegység és térségének természeti és kulturális vonzerőin alapuló, az értékek védelmét és megismertetését együttesen szolgáló turisztikai helyszínek kialakítása, valamint programok kidolgozása Közalapítványunk egyik olyan résztevékenysége, amely az elmúlt néhány év során az oktatási ismeretterjesztési munkával került előtérbe és vívott ki magának fontos szerepet. Jelenlegi kínálatunk:
 • Vértes Természettudományi Kiállítás a Geszner-házban
  A kiállítás háromdimenziós életképein, falon függő fotóin végigtekintve egy olyan változatos, a hazai nagy tájak mindegyikének ismertetőjegyeit magán viselő vidék képe jelenik meg előttünk, amely alapján a Vértest méltán nevezhetjük „egy cseppnyi Magyarország”-nak.

 • Tanyaközpont és pusztai fogadó Fornapusztán
  Az újjáépített Dohányos-ház, valamint a természetgazdálkodási programunk központjaként működő Százados-tanya az állatállományunk elhelyezésén túl alkalmasak a hagyományos állattartási forma megismertetésére, bemutatására is. Az őshonos állatfajtákat a szürkemarha-gulya mellett ősi baromfifajták, bivalyok, lovak, illetve magyar kutyafajták reprezentálják.

 • Mihány-napi lovas- és pásztortalálkozó
  A területek hagyományos természetgazdálkodással történő hasznosításával párhuzamosan a néprajzi és kultúrtörténeti értékek, valamint az ezekhez köthető hagyományok felelevenítését és megőrzését kiemelt feladatnak érezzük. A szeptember utolsó hétvégéjén, 2000 óta immár hagyományosan megrendezésre kerülő programunk is ezt a célt szolgálja.

 • Szakvezetések
  Előzetes bejelentkezés alapján munkatársaink szakvezetést biztosítanak Csákváron a Csíkvarsai-réten átvezető Vidrafű tanösvényen, a Haraszt-hegy egyedülálló növény- és állatvilágot ismertető tanösvényen, valamint egyéb területeken is.

 • Pusztakocsizás
  A Vértes előterének egyes túraútvonalai lovas kocsival is jól járhatók. A fedett tetejű, kényelmes ülésekkel felszerelt ekhós szekerek egyszerre 15–20 fő kellemes hangulatú kirándulásához nyújtanak nagyszerű lehetőséget.

 
»