Pro Vértes Közalapítvány/Vértesi Natúrpark üzemeltetése


Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány

A Vértesi Natúrpark üzemeltetése

2005-ben alakult meg hazánk első hivatalos – a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 2004. évi módosításával jogszabályba foglalt – formában kihirdetett natúrparkja, a Vértesi Natúrpark.

Az általunk kezdeményezett, hazánkban egyedülálló térségi együttműködéssel érintett települések önkormányzatai (Bodmér, Bokod, Csákberény, Csákvár, Csókakő, Gánt, Mór, Oroszlány, Pátka, Pusztavám, Szár, Szárliget, Tatabánya, Várgesztes, Vértesboglár, Vértessomló és Zámoly) – egyetértésben a Fejér Megyei és a Komárom–Esztergom Megyei Önkormányzatokkal – az előkészítő munka során felkérték Közalapítványunkat a felmerülő feladatok koordinációjára, valamint a natúrpark irányításának központjaként is szolgáló látogatóközpont működtetésére.

A Natúrpark programkínálatának fejlesztése során az alábbi fő témákra kívánjuk – az érintett érdekcsoportok egyetértésével – a hangsúlyt fektetni:
  • a meglévő értékekre alapozott egységes turisztikai vonzerőfejlesztés,
  • gyalogos, kerékpáros és lovas túraútvonalak, tematikus útvonalak, tanösvények kialakítása, karbantartása,
  • erdei iskola bázishelyek, oktatóközpontok kialakítása,
  • helyi termékek piacra jutásának elősegítése,
  • egységes arculat kialakítása, a települések információs rendszerének fejlesztése, az információs központ fejlesztése
  • a látnivalókat, programokat népszerűsítő kiadványok készítése.

A Vértesi Natúrpark keretén belül kínált saját programjaink hozzájárulnak a Vértesbe érkező látogatók szakszerű tájékoztatásához, a látnivalók színes tárházának bemutatása révén pedig a szabadidő hasznos, tartalmas eltöltéséhez.

Vértesi Natúrpark avatórendezvény csoportképe

»