Pro Vértes Közalapítvány/Műemlékvédelem


Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány

Műemlékvédelem

A természetvédelmi munka mellett Közalapítványunk másik célkitűzése a Vértes térségében található jelentős kulturális értékek, műemlékek megóvása, szükség esetén újjáépítése. Az eredeti formájukban helyreállított létesítmények egykori, illetve mai kor követelményeinek megfelelő újszerű hasznosításával hosszú távú fenntartásukhoz és megőrzésükhöz kívánunk hozzájárulni.

Műemlékvédelmi programunk eddigi legfontosabb eredményei:

 • A Geszner-ház felújítása
  A csákvári Esterházy-kastély parkjához egykor hozzátartozó területen álló valamikori vízimalomot, később nyári lakot az 1950-es években széthordták, és a lábánál hullámzó tó feltöltődött, szemétteleppé vált. 1996-ban a tavat kitisztítottuk, a házat pedig régi fotók alapján újjáépítettük.

 • A Vadászkápolna újjáépítése
  A csákvári Esterházy-kastély angolparkjának egyik első építménye az Allé-erdőben emelt Török-torony volt. A park többi épületéhez hasonlóan sorsát nem kerülhette el, és az évek során teljesen lepusztult. Felújítását 1998-ban kezdtük meg. A Szent Ferenc ökomenikus kápolnaként felszentelt épület ma családi rendezvények, esküvők, keresztelők romantikus színhelye.

  Az egykori Vadászkápolna

  Az egykori Vadászkápolna

  Az egykori Vadászkápolna

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Az Esterházy uradalom majorsági épületeinek újjáépítése Fornapusztán

»