Hortobágy Természetvédelmi Közalapítvány


Hortobágy Természetvédelmi Közalapítvány

A Hortobágy Természetvédelmi Közalapítvány az ezredfordulón jött létre - a Nádudvari Önkormányzat, helybéli állami természetvédelmi cégek, társadalmi szervezetek, a térségben tevékenykedő természetvédelmi szakemberek és gazdálkodók összefogásával - azért, hogy a Hortobágy néhány apró szegletét megvédhessük és megőrizhessük az utókor számára.

A Közalapítvány létrehozásának elsődleges célja volt a természeti értéket hordozó füves pusztai- és vizes élőhelyek megvásárlása, természetvédelmi kezelése és hosszú távú fenntartása, túzok által látogatott mezőgazdásági területek megvásárlása és azokon túzok-kímélő kultúrák telepítése. A természeti értékek megtartása és fejlesztése a fenntartható mezőgazdaság és az ökoturizmusban rejlő lehetőségek felhasználásával. Globálisan veszélyeztetett fajok védelmi koncepciójának kidolgozása és gyakorlati alkalmazása a tágabb értelemben vett Hortobágyon. Aktív természetvédelmi tevékenység megvalósítása, kutatás, környezeti nevelés és az ökoturizmus népszerűsítése a Hortobágyi Nemzeti Park területén, együttműködve a Nemzeti Park Igazgatósággal, a Hortobágyon létesült állami természetvédelmi cégekkel, más - szintén a térségben tevékenykedő - természetvédelmi társadalmi szervezetekkel, illetve a helyi gazdálkodókkal.

A Közalapítvány szakmai feladatainak elvégzésében felbecsülhetetlen értékű az a tapasztalat, melyet tagjai az elmúlt évek, évtizedek során a természet védelme érdekében kifejtett munkájukkal teremtettek. Ehhez a tevékenységhez az anyagi forrást elsősorban hazai és európai uniós pályázatok biztosítják.

Gémeskutak

»