Tiszatáj Közalapítvány/Oktatás, szemléletformázás


Tiszatáj Közalapítvány

Oktatás, szemléletformálás

A PHARE 1997. évi integrált kistérségfejlesztési programja keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztési Tanács támogatásban részesítette „A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet komplex ökoturisztikai fejlesztése” című projektet. Ennek alprojektjei voltak a tájvédelmi körzet vizes élőhelyeinek vízpótlását szolgáló tájrehabilitációs munkák, látogató út (tanösvény) létesítése, Látogatóközpontvalamint egy látogatóközpont építésének megkezdése voltak. 2001. végére a látogatóközpont épületegyüttesét a PHARE SOP’97 programja, valamint a KAC támogatásával közalapítványunknak sikerült befejeznie.2001-ben az FVM által kiírt „Agrár-környezetvédelmi Tájközpontok kialakítása” pályázaton a látogatóközpont elnyerte a cím használatának a jogát.
A látogatóközpont feladata a vendégek fogadása, információkkal való ellátása, az itt található kiállítás segítségével a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet természeti értékeinek a bemutatása. Az agrár-környezetvédelmi tájközpont legfontosabb feladatának azt tekintjük, hogy mintagazdaságként bemutassa az érdeklődőknek azokat a gazdálkodási módokat, amelyek a tájfenntartó gazdálkodás alapelveit alkalmazva lehetővé teszik a természeti értékek hosszú távú fenntartását, kezelését.
Emellett a látogatóközpont infrastruktúráját és külföldi kapcsolatainkat kihasználva olyan továbbképzéseket tervezünk, ahol az agrár-környezetvédelmi programok elindítására, futtatására, ellenőrzésére, valamint a természetvédelmi jogszabályokból, az adott területek kezelési terveiből adódó előírásokra képezzük ki a gazdálkodókat, valamint a program bonyolításában résztvevő szakembereket. A látogatóközpont megvalósítását anyagilag is támogatta - a pályázatok önerejének részbeni biztosításával - hollandiai UTRECHT tartomány.
Folyamatos feladatunknak tekintjük a fiatal generáció nevelését, amit erdei iskola, nyári táborozás, és terepi iskolai órák megtartásán keresztül valósítunk meg.
Minden évben Tavaszlesen címmel vetélkedőt hirdetünk a térség tanulói számára, ahol természetismeretből, illetve a hagyományos gazdálkodás ismeretéből adódó kérdésekre kell válaszolniuk. Főleg ez utóbbi nem várt „mellékhatása” az lett, hogy a gyerekeknek ki kellett mozdulniuk a számítógép mellől, és fel kellett keresniük a nagyszülőket – azok nem kis örömére - a gazdálkodási kérdésekre adandó válaszok begyűjtése céljából.
A látogatóközponttól a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetre legjellemzőbb értékeket bemutató látogató út került kialakításra. A francia-magyar biodiverzitásvédelmi program keretében ezen útvonal információs tábláit újakra cseréltük, álllatsimogatót, madármegfigyelő tornyot építettünk.

»